petak, 13. ožujka 2009.

MAGGIE MOJA MALTEZERICA

BOOK! Imam sjajnu vijest! Dobila sam psa. Zove se Maggie. Maltezerica je . Voli gristi, jesti, piti i posebice spavati. No prije svega evo malo zanimljivosti o maltezerima:Da li ošišati maltezera?
Ljeti je lakše maltezera ošišati na kratko jer to smanjuje potrebu za češljanjem i olakšava održavanje dlake što je poželjno pošto ga ljeti treba češče kupati a pogotovo ako će se kupati u moru.
Međutim duža dlaka rashlađuje tijelo i štiti kožu od sunca ali dlaku treba redovito češljati jer će zapetljana dlaka još više grijati a uzrokovati će i neugodu. Uz to zapetljana dlaka koja se namoči se još više zapetlja. Moj savjet je da skratite dužinu dlake ali radi navedenih razloga nemojte je previše skratiti.
Održavanje higijene
Pogotovo ako maltezera imate u stanu šapice bi trebalo oprati nakon svake šetnje. Nakon kupanja u moru treba oprati cijelo tijelo kako bi se sol koja isušuje kožu i dlaku isprala.
Za pranje koristite običnu vodu a kod zadnjeg ispiranje vodi je dobro dodati malo jabučnog octa. Jabučni ocat je jako dobar za kožu i dlaku jer stabilizira pH, pomaže u borbi protiv alergija i iritacija kože, djeluje protiv nametnika a uz to regenerira dlaku.
Za pranje samo šapica, u posudu sa vodom (0,5 l) dodajte 1 čep jabučnog octa. Ručnik ili drugu tkaninu namočite u vodu, ocijedite i istrljajte šapice.
Šampon koristite vrlo rijetko a uputno je razrijediti ga 50 % sa destiliranom vodom jer su kupovni šamponi prekoncentrirani.

OSTALI SAVJETI

- U duže šetnje je najbolje ići rano ujutro i navečer kada vrućina popusti.
- Tijekom šetnje kroz travu za dlaku se vrlo brzo primi trava zvana lastavica.
Prilikom pranja šapica većina lastavica će otpasti ali svejedno ih dobro pregledajte kao i ostale dijelove tijela.
- Na travnatim površinama postoji opasnost od insekticida a u vrtovima i od gnojiva.
- Ne dozvolite da piju vodu iz lokvica na cesti jer mogu sadržavati antifriz i ostale kemikalije koje mogu dovesti do trovanja.
- Protiv nametnika koristite odgovarajuća zaštitna sredstva koja se mogu nabaviti u veterinarskim stanicama i trgovinama za kućne ljubimce. Važno je držati se uputa proizvođača i redovito obnavljati zaštitu.
- Na plažu je najbolje ići rano ujutro i predvečer. Živahnog maltezera treba držati na povodniku kako ne bi smetao ostalima na plaži. Na boravak u vodi ga treba pomalo privikavati. Niti u jednom trenutku ne smije ostati sam u vodi. Isto tako ne dozvolite da se previše iscrpi plivanjem. Pazite da ne pije morsku vodu jer jer će mu od nje pozliti. Sunce je zdravo ali maltezeri većinu vremena moraju biti u hladu i ne smije se dopustiti da se duže vremena izlažu suncu. Iznimno su osjetljivi zbog svjetle kože i dlake i vrlo lako mogu dobiti opekotine kao i rak kože.
- Čuvajte ih od uboda pčela, osa i ostalih kukaca.
- Ukoliko ih želite rashladiti tijekom vrućih dana nemojte ih polijevati vodom već ih rashladite tako da ih na kratko vrijeme stavite u kadu ili dovoljno veliku posudu napunjenu sa toliko mlake vode da im prekrije šapice.
- Tijekom ljeta svakako najviše pazite da svog maltezera čuvate od visokih temperatura, velikog napora i da u svakom trenutku ima dovoljno svježe vode.


OD KOGA KUPITI MALTEZERA kolovoz 2007.

Vrlo je bitno od koga ćete kupiti maltezera. Možda smatrate da Vam pedigre nije bitan jer nećete ići na izložbe ali ono je jamstvo da je Vaš maltezer iz prijavljenog i kontroliranog uzgoja što je izuzetno bitno. Stoga maltezera je najbolje nabaviti od uzgajivača koji je prijavljen Hrvatskom kinološkom savezu. Oni imaju evidenciju pa Vam mogu reći sve prave uzgajivače u Hrvatskoj a isto tako kod njih možete provjeriti da li je određeno leglo maltezera prijavljeno.
Svaki pravi uzgajivač pokazati će Vam roditelje štenaca. Vi ih morate vidjeti da biste znali barem otprilike kakve je odlike Vaše štene naslijedilo. Isto tako svaki pravi uzgajivač obaviti će sa Vama razgovor prije nego što uzmete štene i uputiti Vas u sve detalje te Vam dati dodatne informacije o brizi i njezi šteneta.
Naravno da je maltezer od uzgajivača skup ali vrijedi toliko platiti jer imate barem donekle uvid u to kakvo štene ćete dobiti.

Nikako ali doista nikako ne preporučam da štene uzmete od «uzgajivača» koji zapravo to nisu već jadne štence nabavljaju u Mađarskoj i Češkoj gdje se rađaju i do prodaje žive u nehumanim uvjetima. Uzgoj uopće nije kontroliran i moguća je pojava parenja u srodstvu. Ženke se pare prilikom svakog tjeranja što se ne smije radi njezinog zdravlja.
Nabavljanjem maltezera iz takvog uzgoja potiče se ilegalan i nehuman uzgoj.
Preprodavače ćete zapravo vrlo brzo otkriti samo trebate znati na šta morate paziti.
- takvi takozvani uzgajivači obično se oglašavaju u nekim novinama
- nude maltezere po mnogo nižoj cijeni.
- tijekom cijele godine imaju legla
- često se bave ne samo prodajom maltezera već i drugih pasmina
- napominju da prodaju sve tri veličine maltezera; one najmanje, srednje i velike što je zabluda jer ne postoje tri veličine maltezera već prihvaćeni standard maltezera koji određuje raspon visine i težine
- neki takvi preprodavači prodaju maltezere koji su puno mlađi od osam tjedana starosti
- najčešće ne žele da dođete u njihovu «uzgajivačnicu» da vidite roditelje i štence već oni dolaze k vama ili dogovaraju susret na javnim mjestima
- uvjeravaju vas da je to vrhunsko leglo, da je to njihovo leglo te da ćete nakon kupnje štenca dobiti ugovor koji Vam zapravo ne pruža nikakvu zaštitu
- nude isporuku štenca bilo gdje u Hrvatskoj normalno za određenu naknadu
- neki uspiju dogovoriti isporuku šteneta bez da ga je budući vlasnik uopće vidio a ne jednom sam čula da je štene poslano autobusom u kartonskoj kutiji.

Ovakvim nekontroliranim uzgojem mnogo pasmina je izgubilo svoje nekadašnje odlike i karakteristike.
Na ovaj način kupujete štene za koje ne znate koliko će narasti, da li je uopće cijepljeno i očišćeno od glista (veterinarska knjižica nije jamstvo). Zatim dobivate štene koje zbog svoje okoline u najranijoj dobi i transporta može biti iznimno traumatizirano i tu traumu će nositi kroz čitav život. Ono što najviše zabrinjava jest mogućnost da će štene u ranijoj ili kasnijoj dobi može imate razne bolesti i deformacije.

NEMOJTE MALTEZERE UZIMATI OD PREPRODAVAČA NEGO ISKLJUČIVO IZ PRIJAVLJENIH UZGAJIVAČNICA!

LJETO I MALTEZERI srpanj 2007.

Buhe i krpelji
Buhe su insekti tamnosmeđe boje koje kada se pojave uzrokuju svrbež a kod osjetljivih maltezera i alergijske reakcije. Pojavljuju se ne samo u toplo doba nego su zapravo prisutne tijekom cijele godine.
Krpelji su insekti crvene ili crne boje. Isprva su jako maleni a kada su puni krvi se povećaju i postanu sive boje. Opasni su jer mogu prenijeti teške bolesti. Prilikom vađenja krpelja ne smijete koristiti nikakve tekućine poput ulja, alkohola, itd. već krpelja treba izvaditi pomoću pincete tako da ga s njom uhvatite i zatim ravno (ne vrtiti) mirnim pokretom izvučete van.
Ono što je bitno u borbi protiv krpelja jest nakon svake šetnje dobro pregledati maltezera. Da bismo spriječili pojavu krpelja i buha od velike važnosti je redovito kupanje i održavanje dlake i korištenje sredstva protiv ovih nametnika bilo u obliku ampula ili spreja.

Trava zvana lastavica
Opasna trava zvana lastavica se pojavljuje u ovo doba godine. Prepoznati ćete je po specifičnom izgledu nalik strelici sa vrlo šiljastim i oštrim vrhom. Pokrivena je pomalo ljepljivim dlačicama koje se vrlo lako uhvate za dlaku psa. Često se mogu naći između šapica, čak mogu dospjeti u uho, oko ili nos. Kada dođe do kože lastavica se nastavlja kretati i zbog toga je iznimno opasna jer može potpuno ući pod kožu. Na mjestu gdje je trava ušla ispod kože stvara se gnoj. Njenu pojavu ne možemo spriječiti ali zato moramo nakon svake šetnje maltezera dobro pregledati prstima jer je nije lako uočiti. Lakše je kada je dlaka počešljana i nije zapetljana zato je bitno da ljeti dlaku redovito održavamo, a ako je moguće možemo skratiti dužinu dlake. Ukoliko primijetite da se ova trava već zabola u kožu nemojte je sami pokušavati izvaditi već odmah posjetite veterinara.

Toplinski udar
Do toplinskog udara dolazi zbog povišenih temperatura zbog kojih tijelo više ne može kontrolirati temperaturu i održati je u normalnim granicama.
Psi nemaju isti tjelesni mehanizam hlađenja kao mi pa vrlo lako može doći do toplinskog udara koji može uzrokovati oštećenja organa pa čak i smrt.
Znakovi toplinskog udara mogu biti: ubrzano disanje, slabost, vrtoglavica, povraćanje, šok, nesvjestica, napadaji, itd. Ako primijetite neke od navedenih znakova pod hitno morate ići kod veterinara. Dok ne dođete kod veterinara ručnik namočen vodom ili čak polijevanje vodom može pomoći, ali voda ne smije biti jako hladna.
Kako ne bi došlo do toplinskog udara u duže šetnje treba ići rano ujutro ili još bolje predvečer kada nema sunca. Ako ne morate nemojte maltezera sa sobom voziti u autu ili mu osigurajte dovoljno svježeg zraka i vode. Nikako ga nemojte ostavljati samoga u autu ili na suncu pa niti na kraće vrijeme! Svom maltezeru bilo u kući ili vani morate osigurati sjenovito i zračno mjesto te puno svježe bode koju treba redovito mijenjati. Maltezere sa respiratornim i srčanim problemima treba posebno paziti!

Opekotine
Mnogi vlasnici pasa nisu svjesni da oni kao i mi mogu izlaganjem suncu dobiti opekotine.
Posebno su osjetljivi psi kraće i svjetle dlake te svjetle kože kao što su i naši maltezeri. Dijelovi tijela koji su najviše podložni odnosno najviše izloženi opekotinama su nosić, vrhovi ušiju, usta, trbušćić i unutarnji dio nogica. Opekotinama zahvaćena koža će biti crvene boje, dlaka na tom dijelu može otpasti a može se pojaviti i rak kože.
Da bi se opekotine spriječile maltezera treba cijelo vrijeme držati u hladu. Neki preporučuju korištenje posebnih krema sa zaštitom od sunca ali takve kreme ne bi preporučila jer bi maltezer kremu mogao polizati što bi onda dovelo do drugih komplikacija.

Kupanje
Većina maltezera se voli kupati! Kada je u vodi bitno je cijelo vrijeme biti blizu i paziti da se šta ne dogodi. Ako se kupa u moru treba paziti da ne popije morsku vodu jer ona može izazvati slabinu, povraćanje i proljev. Nakon izlaska iz vode dobro bi bilo dlaku odmah isprati sa puno vode a kući je treba još jednom detaljno isprati ali ne svaki put sa šamponom jer prečesta upotreba šampona oštećuje dlaku.
Ukoliko maltezerić prvi puta ide na kupanje treba mu dopustiti da se postepeno prilagodi i to svojim tempom. Ulazak u vodu silom će samo donijeti traumu koja će rezultirati stalnim strahom od vode.

Putovanje sa maltezerom
Na put je najbolje krenuti rano ujutro ili još bolje prevečer kada nema sunca. Sa sobom trebate uzeti zalihe vode, hrane, zatim igračke i kosti s kojima će se zabavljati po putu. Zatim dobro je ponijeti veterinarsku knjižicu u slučaju da se šta dogodi. Klima mora biti uključena ili treba otvoriti prozor ali tako da ne puše u maltezera. Po putu treba svako toliko stati kako bi maltezer obavio nuždu i protegnuo se.

Uživajte u ljetu sa svojim maltezerićima i dobro ih čuvajte!



ANALNE ŽLIJEZDE lipanj 2007.
Analne žlijezde proizvode jedinstveni miris po kojem se psi međusobno raspoznaju.
Analne žlijezde su vrečice koje se nalaze ispod kože sa svake strane rektalnog otvora. U njima se nakuplja tekućina koja je smeđkaste boje, konzistencije ulja i dosta neugodnog mirisa.
Ta tekućina se izlučuje stolicom ili prirodnom reakcijom tijela prilikom nekakvog stresa.
Ponekad zna doći do stanja kada se analne vrečice ne prazna pa u njima dolazi do retencije izlučevina, povećanja vrećica i do stvaranja pritiska koji maltezeru uzrokuje neugodu i bol. Takvo stanje je osobito često kod malih pasmina. Ako se sadržaj pravodobno ne istisne može doći do zgrušavanja sadržaja i do upale te čak i do pucanja analnih vrečica čime nastaje rana. Ukoliko dođe do upale potrebno je uz istiskivanje sadržaja provesti liječenje antibioticima a ukoliko dođe do kronične upale ponekad je potreban i kirurški zahvat.
Simptomi koji će nam ukazati da naš maltezer ima problema sa analnim žlijezdama su često lizanje analnog otvora, grickanje repa ili nogica, te povlačenje stražnjice po podu ali može doći i do promjene ponašanja. Upala analnih žlijezda može uzrokovati i druge naizgled nepovezane probleme kao npr. svrbež ušiju, ispadanje dlake i drugo.
Ukoliko primijetite takve znakove nemojte sami pokušavati riješiti problem već posjetite veterinara koji će pritiskom istisnuti sadržaj analnih vrečica i u slučaju upale propisati antibiotike. Topli oblozi koji se stavljaju na to područje smanjuju bol i oteklinu. Nestručno istiskivanje sadržaja analnih žlijezdi maltezeru može povećati bol i dovesti do komplikacija. Ako maltezer učestalo ima problema sa analnim žlijezdama veterinar vam može preporučiti promjenu prehrane na hranu koja je bogata vlaknima ili na kirurški zahvat odstranjivanja analnih žlijezdi.

STERILIZACIJA I KASTRACIJA ožujak 2007.
Sterilizacija odnosno kastracija se izvode pod općom anestezijom.
Kastracijom se kod mužjaka uklanjaju testisi.
Sterilizacija je postupak kojim se kod ženkica uklanjaju jajnici i eventualno maternica. Prije sterilizacije nije nužno da kujica ima leglo. Isto tako kujicu bez obzira što je imala leglo treba sterilizirati.
Kujice se obično steriliziraju dva mjeseca nakon tjeranja ili dvadesetog dana trudnoće ako vlasnici žele sterilizaciju i prekid trudnoće.
Pitajte vašeg veterinara za savjet u kojoj dobi bi bilo najbolje obaviti sterilizaciju odnosno kastraciju.
Svaka operacija pa tako i ova ima svoje rizike ali u pravilu sa zdravim maltezerima nikada ne bude nekakvih problema pri samom postupku ili oporavku.
Postupak
Operacija se obično obavlja ujutro. Dan prije operacije ne smiju ništa jesti ili piti. Pitajte veterinara u koliko sati vaš maltezer može dobiti zadnji obrok.
Prije same operacije veterinar daje sredstvo za smirenje a tek onda anesteziju.
Kastracija mužjaka traje 10-25 minuta i sam postupak je dosta lakši pošto se testisi nalaze na površini.
Kod kujica je postupak teži jer se jajnici i maternica nalaze duboko u trbušnoj šupljini a postupak traje oko sat vremena. Neki veterinari odstranjuju samo jajnike dok neki odstranjuju jajnike i maternicu kako bi se u potpunosti prevenirale eventualne infekcije i bolesti.
Većina veterinara preferira da vlasnik bude uz svog maltezera prilikom buđenja iz narkoze jer se maltezer osjeća sigurnije. Samo buđenje nije ugodno, može se trzati i cviliti pa se pripremite na to. Po svog maltezera dođite sa dekicama ako je hladno i mekanim krevetićem u kojeg ćete ga odmah staviti. Tako će vam biti lakše nositi ga a i nećete ga morati premještati kada dođete doma.
Njega nakon operacije
Maltezera treba smjestiti u toplu i mirnu sobu i u krevetić ali najbolje je krevetić staviti na pod. Potpuno će se probuditi nekoliko sati nakon operacije i 24 sata treba strogo mirovati. I nakon 24 sata od operacije nemojte dopustiti da skače po kući te da se penje na krevet ili na drugo povišeno mjesto. Najbolje je da nekoliko dana nakon operacije ne izlazi van te da bude u kući. To se posebno odnosi na ženkice koje se duže oporavljaju. Prilikom nošenja, ruke držite što bliže prednjim nogicama. Većina maltezera će nakon operacije htjeti jesti laganiju hranu kao npr. kuhanu piletinu, kuhano povrće i mliječne proizvode kao jogurt i svježi sir.
Do vađenja šavova morati ćete davati antibiotike koje će vaš veterinar odrediti.
Važno je redovito provjeravati ranu i gledati da li je crvena ili natečena i da li je gaza suha. Gaza se mora svakodnevno mijenjati. U ljekarni kupite sterilne gaze. Ako primijetite bilo kakve promjene na rani, probleme sa probavom te eventualno neke druge promjene obavijestite svog veterinara.
Šavovi se vade 10 dana nakon operacije ali postoje šavovi koje nije potrebno vaditi jer se razgrade nakon nekog vremena. Veterinar će vas informirati o tome.
Maltezeri nakon operacije nisu skloni debljanju ali potrebno je davati točnu količinu hrane ovisno o dobi, težini i stupnju aktivnosti i nikada ne pretjerivati. Tjelesna aktivnost će znatno pomoći u prevenciji debljine.
Prednosti sterilizacije i kastracije
Vaši maltezeri nakon sterilizacije odnosno kastracije neće biti nesretni što se ne mogu pariti.
Kastrirani mužjaci neće bježati zato što se kujica u susjedstvu tjera i rjeđe će se sukobljavati sa drugim psima.
Ženka se više neće tjerati, neće imati lažne trudnoće niti može doći do neželjene trudnoće.
Sterilizirane maltezerice odnosno kastrirani maltezeri u pravilu dulje žive.
Najvažnija prednost je utjecaj na zdravlje:
Sterilizacijom se sprečavaju infekcije, gnojne upale te zloćudni i dobročudni tumori jajnika, maternice i mliječnih žlijezdi.
Kastracijom mužjaka se sprečava rak prostate i testisa.

ZIMSKI SAVJETI veljača 2007.
Zima je doba godine koje donosi određene promjene u prehrani, njezi i brizi maltezera.
Hladnoća je prva zimska opasnost. Maltezeri su kao i sve male pasmine iznimno osjetljivi na hladnoću. Iako im je dlaka duga ona nema podkrzna pa ne pruža dovoljnu zaštitu od hladnoće.
Na hladnoću su osobito osjetljivi štenci, stariji i bolesni maltezeri koje je najbolje za vrijeme veće hladnoće ne izvoditi u duge šetnje već samo da obave nuždu ili ih treba naučiti da nuždu obavljaju u kući na peleni. Drhtanje je prvi znak da je tjelesna temperatura maltezera pala i da mu je hladno.
Šetnje:
Bez obzira na zimu svaki maltezer treba redovite šetnje zbog zdravstvenih i drugih razloga. Ako je vani jako ružno vrijeme te nije moguće ići u šetnju potrebno mu je osigurati kućni fitnes. Njima će i malo trčkaranja po kući biti dovoljno. Svaki dan ga animirajte na igru sa lopticom ili na neku drugu igru koju voli.
Za duže šetnje preporučam da maltezera obučete u toplu odjeću. Trgovine za kućne ljubimce imaju dosta dobar izbor pa vjerujem da ćete bez problema nešto odabrati za svog maltezera. Posebno naglašavam da nikada svog maltezera ne ostavljajte u hladnom autu ili ispred dućana te da ne dopustite da se dulje vrijeme po hladnom vremenu zadržava na balkonu ili terasi.
Spavanje:
Za spavanje treba odrediti toplo mjesto gdje nema propuha, najbolje u mekanom krevetiću, nikako ne na podu.
Prehrana:
Maltezeri zimi obično jedu nešto više hrane međutim važno je količinu hrane odrediti prema stupnju aktivnosti. Aktivnim maltezerima je količinu hrane potrebno povećati a onima koji se zimi manje kreću je potrebno smanjiti količinu hrane.
Održavanje dlake:
Potrebno je kao i tijekom cijele godine redovito održavati dlaku. Zimi je najbolje da dlaka bude duga a nikako se ne preporuča šišanje skroz na kratko. Posebnu pozornost obratite na dlaku između jastučića šapica i da noktiće održavate kratkima jer se na njima manje nakupljaju nečistoče i eventualno snijeg te im se manje kliže.
Bitno je da nakon kupanja maltezera ne izvodite van. Nakon frizerskog tretmana auto je potrebno ugrijati a maltezera treba dobro umotati u toplu dekicu.
Preparati protiv buha i krpelja:
Preparate protiv ovih nametnika je i zimi potrebno aplicirati jer su buhe i krpelji i zimi prisutni. Posebno su opasne buhe koje zimi u dlaci nalaze utočište u hladnoći.
Ostale zimske opasnosti:
sol za posipanje cesta i mrlje od antifriza – toksično (ostatke na šapicama maltezer može polizati, zato ih nakon svake šetnje treba oprati)
snijeg – ne puštajte maltezera po snijegu bez lanca jer se može izgubiti zbog smanjenog osjeta njuha i vida, ostatke snijega na šapicama i trbuhu nakon svake šetnje treba ukloniti
jezera, rijeke, more kao i zaleđene površine
ŠTETNO ZA ZDRAVLJE listopad 2006.
Namirnice:
koštica marelice, breskve i šljive sadrže cijanogeni glikozid, mogu uzrokovati trovanje cijanidom ali i opstrukciju probavnog trakta
sjemenke jabuke, trešnje i kruške sadrže cijanogeni glikozid
bademi također sadrže cijanogeni glikozid
citrusno voće i njihove sjemenke sadrže limunsku kiselinu i druge tvari koji mogu uzrokovati iritaciju želuca, povraćanje i proljev
.....detaljnije

ČIPIRANJE listopad 2006.

Otkad je donešen Pravilnik o označavanju pasa mnogi vlasnici koji nisu obavezni čipirati svog psa pitaju se da li je čipiranje potrebno ili nije.
Pravilnik se primjenjuje od 01.01.2004.g. Prema pravilniku čipirani moraju biti svi psi oštenjeni nakon 1. listopada 2003.g. Vlasnici pasa rođenih prije tog datuma sami odlučuju žele li svog psa označiti mikročipom.

O samom mikročipu:
» čip je veličine zrna riže
» potpuno je neškodljiv
» trajan je, odnosno aplicira se samo jednom
» svaki mikročip ima identifikacijski 15-znamenkasti kod koji se očituje pomoću čitača koji imaju sve ovlaštene veterinarske stanice
» identifikacijski broj mikročipa upisuje se u upisnik pasa u veterinarskoj stanici i u internacionalnu svjedodžbu o cijepljenju pasa
» upisnik sadrži podatke o mikročipu, psu, vlasniku psa i o veterinarskoj stanici
» oštećeni, nevažeći ili izgubljeni čip mora biti nadomješten pri čemu se stari identifikacijski broj briše iz upisnika i upisuje se novi

O postupku čipiranja:» čipiranje se obavlja u ovlaštenim veterinarskim stanicama
» mikročip se aplicira u potkožje, s lijeve strane, u središnjem području vrata
» sam postupak apliciranja čipa je brz i relativno bezbolan (koliko i cijepljenje)


Prednosti i nedostaci čipiranja:
» čipirani psi mogu sa svojim vlasnicima putovati u inozemstvo
» pronalaženje izgubljenog psa je donekle olakšano ukoliko se osoba koja je našla psa potrudi otići kod veterinara i ukoliko veterinar očita podatke sa čipa
» čip ne omogućuje praćenje i lokaliziranje psa
» čitač čipa ne djeluje na većoj udaljenosti već da bi očitao podatke mora biti oko 10 cm od čipa.

PREUHRANJENOST listopad 2006.

Opasnosti preuhranjenosti
Preuhranjenost je za pse vrlo opasna. Osim što smanuje kvalitetu njihova života npr. teže su pokretljivi, može uzrokovati zdravstvene probleme poput diabetes mellitus i smanjiti njihov životni vijek.

Kako odrediti da li je maltezer preuhranjen?
Struk treba biti vidljivo izražen a rebra se pod kožom moraju osjetiti. Preuhranjeni maltezer nema izraženi struk i rebra nisu opipljiva jer su prekrivena slojem masnog tkiva.

Uzroci debljine:
Prehrana
Prvi korak u sprečavanju debljine je odabir kvalitetne dehidrirane hrane. Savjetujte se sa veterinarom koja bi hrana bila najbolja za vašeg maltezera ovisno o njegovoj dobi i stupnju aktivnosti. Na pakiranju hrane je navedena preporučena dnevna količina hrane ovisno o dobi i težini psa. Eventualno se na preporuku veterinara, u svrhu mršavljenja ta količina može smanjiti. Ukoliko je potrebno promijeniti hranu vrlo je bitno da promjena hrane bude postupna. To ćete postići tako da tijekom 4 tjedna prvoj hrani svakih nekoliko dana dodavate sve veću količinu nove hrane.

Kako znati koja je hrana kvalitetna?
Nikada nemojte kupovati jeftinu dehidriranu hranu jer je takva hrana iznimno nekvalitetna.
Pogledajte sastav hrane. Ne smije sadržavati pšenicu, kukuruz, pileće nus proizvode, soju, gluten i šećer.
Ukoliko ste odlučili svog maltezera hraniti sa kuhanom hranom ili mu povremeno davati takvu hranu savjetujte se sa veterinarom kojom hranom ga smijete hraniti i u kojim količinama.
Maltezeru nikad nemojte davati "hranu sa stola"! Naša hrana nije prikladna za njih i može im jako naškoditi.
Poslastice također mogu biti uzrok debljine jer imaju puno kalorija. Ako svom maltezeru dajete poslastice pazite da nikada ne pretjerate sa količinom jer osim što pridonose debljanju i nisu zdrave mogu naštetiti probavi.
Također veliki problem u prehrani jest sklonost vlasnika da pretjeruje u količini hrane jer se boji da će maltezer biti gladan ili zato što ne mogu odoljeti tužnom pogledu koji moli za još. Ovu naviku treba prekinuti i sjetiti se da se time ugrožava njihovo zdravlje.

Tjelesna aktivnost
Manjak tjelesne aktivnosti također uzrokuje preuhranjenost. Mišljenje da male pasmine trebaju kratke šetnje nije točno. Oni ne trebaju toliko tjelesne aktivnosti koliko velike pasmine ali i njima su potrebne svakodnevne šetnje ne samo zbog zdravstvenih razloga već i zbog psihološkog i društvenog aspekta.
Maltezeri svakodnevno trebaju minimalno 30 min šetnje.

Drugi uzroci preuhranjenosti
Mogući ostali uzroci preuhranjenosti su zdravstveni problemi kao npr. hormonalni poremećaji i debljanje kao posljedica određene terapije.

Liječenje debljine
Proces mršavljenja ne smije biti nagli i sve promjene moraju se uvoditi postepeno i to uz stručan nadzor veterinara.
Treba uskladiti količinu hrane i po potrebi prijeći na nisko kaloričnu hranu.
Dnevno treba imati dva glavna obroka i ne davati ništa izvan tih obroka. Poslastice treba potpuno izbaciti. Postepeno treba povećavati tjelesnu aktivnost.

Nema komentara: