nedjelja, 12. travnja 2009.

Bok ljudi!
Kak ste??
E slušajte! Danas je bilo super!
Upravo mi je Maggie vani u vrtu! Igra se s bocom!
Mislim da joj je to najdraža igračka!!
Jako mi je drago zbog toga!
No moj pas se zove Maggie i Maltezerica je!
Evo još podataka o toj pasmini:
MALTEZER


Bez imalo sumnje porijeklo ovog psa vodi iz starog Egipta.
To je psić koji se najelegantnije kreće od svih patuljastih pasa, u punom trku izgleda kao da plovi dok oko njega leprša njegova dlaka.Voli vježbanje i veliko mu je zadovoljstvo i užitak biti u ljudskom društvu.Nema sumnje da je osjetljiv, rijetko se razboli.Veoma je umiljat, vjeran i ljubak pas.Njegove najbolje osobime su velika snaga i neumornost. Njegova luksuzna dlaka traži veliku njegu .Čak i da nije više u modi, malteški pas ostaje jedna od najrasprostranjenijih i najprestižnijih rasa za uživanje .Dlaka maltezera je bijela ili bolje rečenoboje blijede slonovaće, sčinjena je od debelog sloja guste dlake koja je pomalo talasasta i sjajna, a svilenkasta na dodir .Na leđima je razdjeljak koji dlake dijeli na dvije strane i dodiruje tlo.Neki ga zovu još i Malteški bišon.Najvise naraste do 21 cm.I najvise ima 3 kg.


Podaci o pasmini
IZVORNI NAZIV Maltese
VELIČINA Mala
22.5 cm
2-3 kg
NJEGA DLAKE Veoma zahtjevna
VJEŽBANJE Nije zahtjevno
HRANJENJE Nije zahtjevno
TEMPERAMENT Veoma dobroćudan


Maltezeri su jedna od starijih vrsta pasa. Darwin, otac teorije o evoluciji, pretpostavlja da su maltezeri postojali još 6000 godina pr.K. tj. prije 8000 godina. Korijeni maltezera dolaze iz psa sličnog špicu, koji je bio uzgajan za lov u šumskim predjelima južnih djelova europe. Maltezeri su se proširili prema mediteranskom predjelu i na daleki istok. Povijesni dokazi pokazuju (kao i neke sličnosti) da su maltezere koristili prilikom kreiranja lhasa apso, tibetanskog terijera, tibetanskog španijela, čak i pekinezera te na taj način pomagli u evoluciji ovih stvarno antiknih rasa.
Čvrsti arheološki dokazi svrstavaju maltezere na visoku poziciju u egipatskoj kulturi oko 600 - 300 godine pr.K. gdje su bili obožavani od strane kraljevskih obitelji. Slike maltezera su nađene na vazama iz Grčke od prije 2500 godina te je prva pismena povijest maltezera bila napisana od strane grčkog filozofa Aristotela prije cca 2300 godina, gdje se spominje podrijetlo pasa s otoka Malte u Mediteranskom moru. Otuda je i došlo ime Maltese. Također, za ime Maltese se spominje da je moglo nastati po imenu talijanskog grada "Melitae".
Kroz povijest maltezeri su dobivali više razlicitih imena kao npr. melitae pas, antički pas iz Malte te su ih još nazivali comforter ili španijel nježni te bichon (ovo nemojte zamjeniti s pasminom bichon frise, iako se pretpostavlja da je ista pasmina dijelom nastala iz maltezera). Vrstu su također još nazivali malteški lavlji pas i u novije doba malteški terijer prije nego je ime skraćeno samo na maltese (maltezer).

Nema komentara: